Synectic Accounting - Contabili si consultanti Aboneaza-te la newsletter!Intrebari frecvente

Cum pot sa planific veniturile si cheltuielile astfel incat sa profit cat mai mult de banii mei ?

Codul fiscal a stabilit ca impozitul datorat pentru ultimul trimestru din an este egal cu cel calculat in trimestrul III al anului, urmand ca diferenta dintre suma platita si impozitul calculat, sa fie platita pana la 15 februarie ale anului urmator.

Daca veti factura mai putin si veti cheltuii deductibil mai mult in trimestrul III, decit in mod normal, veti obtine un profit mai mic. In trimestrul IV veti proceda invers, facturand mai mult si cheltuind mai putin.

Avantajul este ca desi profitul realizat in trimestrul IV va fi mare decit cel obtinut in trimestrul III, nu veti platii decit un impozit la nivelul celui din trimestrul III. Diferenta de impozit, pe care o veti platii mai tarziu, este un credit fara dobanda de care beneficiati in mod legal pe perioada de 30 de zile, de la 15 ianurie - data platii impozitului pe trim. IV - pana la 15 februarie - data regularizarii impozitului.

Chiar daca nu va atrage aceasta planificare financiara, retineti ca o situatie inversa decit cea recomandata, adica profit mare si implicit impozit mare in trimestrul III, determina plata unui impozit egal pentru trimestrul IV, chiar daca nu veti avea profit in trimestrul IV.Ce este mai avantajos sa platesc, impozit pe venit de 3% sau impozit pe profit de 16%?

Una din primele optiuni pe care trebuie sa le faca un intreprinzator atunci cand isi infiinteaza o societate este alegerea tipului de impozitarea caruia urmeaza sa se supuna. Platitor de impozit pe venit (microintreprindere) sau platititor de impozit pe profit ? Pentru a raspunde acestei intrebari am elaborat un mic studiu de caz tinind cont de noile masuri fiscale aprobate de Guvern.

Scopul studiul este determinarea unui indicator financiar care sa justifice optiunea unui intreprinzator de a se incadra fie in categoria microintreprinderilor ( impozit pe venitul total in cota de 3% ), fie in categoria platitorilor de impozit pe profit ( impozit in cota de 16% din profitul impozabil ).

Impozitul datorat de platitorii de impozit pe profit se calculeaza cu formula:
Imp = 16% x Pimp unde Imp - Impozit pe profit, Pimp - Profit impozabil

Impozit datorat de microintreprinderi se calculeaza cu formula:
Imv = 3% x Vt , unde Imv - Impozit pe venit, Vt - Venituri totale

Facem ipoteza ca impozitele in cele doua sisteme de calcul sunt egale.
Imp = Imv sau 16% x Pimp = 3% x Vt

Daca definim rata profitului (Rp), ca procent din veniturile totale care reprezinta profitul impozabil, adica Pimp = Rp x Vt, atunci ecuatia devine:
16% [Rp x Vt] = 3% x Vt
Rp=18,75%

Rezultatul obtinut se interpreteaza astfel: atunci cand rata profitului impozabil este 18,75%, intreprinzatorul poate opta din punct de vedere fiscal pentru oricare dintre cele doua sisteme de impozitare, pentru ca impozitul este acelasi.

Concluzie : Persoanele juridice care desi indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru microintreprinderi , dar estimeaza ca vor obtine un profit impozabil mai mic de 18,75% din veniturile totale, ar trebui sa opteze, din punct de vedere fiscal, pentru incadrarea ca platitoare de impozit pe profit.


Exemplu

Enunt . Un intreprinzator intentioneaza sa infiinteze o societate pentru importul de echipamente industriale. Intreprinzatorul si-a propus ca, dupa ce isi scade cheltuielile, sa ramana cu un profit de 17% din valoarea de vanzare a echipamentului de 90.000 euro.

Intrebare. Ce optiune de incadrare fiscala este mai avantajoasa pentru societatea care urmeaza a fi infiintata ?

Rezolvare .

Impozitul in varianta microintreprindere:
Imv =3% x 90 000 euro , Imvenit = 2700 euro

Impozitul in varianta platitor de impozit pe profit:
Imp = 16% [17% x 90 000 euro], Improfit = 2448 euro

Raspuns. Intreprinzatorul ar trebui sa opteze pentru incadrarea ca platitor de impozit pe profitCe conditii trebuie sa indeplinesc pentru a fi inregistrat ca platitor de impozit pe venit?

Pot să se înregistreze ca plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, persoanele juridice care îndeplinesc cumulativ, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmatoarele condiţii:

a) sunt producatoare de bunuri materiale, prestează servicii sau/şi desfăşoară activitate de comerţ;

b) au până la 9 salariaţi inclusiv;

c) au realizat venituri reprezentând echivalentul in lei de până la 100.000 euro inclusiv;

d) au capital integral privat.


Daca vreti sa aflati mai multe despre acest subiect:
Puteti sa ne contactati la 021 322 74 16 (4 linii ) sau aurelia.radoi@synectic.ro pentru a discuta despre cum influenteaza acest subiect afacerea dumneavoastra.


CLIENTI NOI

Ascendia

Creditlink

Lotus Development Solutions

Oberthur Card Systems

|
mai mult

Timp sa intelegem afacereaconfidentialitate | declinarea responsabilitatii | site map

Copyright © Synectic Accounting